Så ska du tänka kring tavlor

Tavlor är pricken över i:et i varje genomtänkt inredning. Här kommer några tips på hur du kan tänka kring tavlor.

Välja motiv

Det är lätt att falla för de senaste trenderna och det man ser att andra har på väggarna, men välj motiv med hjärtat! Det är du som ska leva och trivas med konsten du har på väggarna. Ett tips för att hitta mer unik konst är att hålla ögonen öppna när du går på loppis. Många gånger går det att fynda tavlor för en billig peng. Kanske är det enda som krävs en ny ram för att motivet ska komma till sin rätt. Ett annat tips är att köpa litografier av konstnärer. De är signerade av konstnären och tryckta i mindre upplagor. Det är ett billigare sätt att inreda med unik och nutida konst.

Häng tavlan i rätt höjd

Ett vanligt fel som många gör är att de hänger tavlorna för högt. Tänk på att motivet ska vara i ögonhöjd. En generell regel brukar vara att tavlans mitt ska hänga 150cm från golvet. På samma sätt bör du tänka när du gör en tavelvägg, det vill säga att mitten av samlingen bör vara placerad i ögonhöjd.

Rätt storlek

En liten tavla på en stor vägg ser oftast ynklig ut, och en för stor tavla på en liten vägg blir för överväldigande. Om du vill ha en ensam tavla på en stor vägg som ett blickfång så får du gå upp rejält i storlek för att den ska göra sig bra. Provhäng tavlorna på olika väggar för att känna in hur de upplevs i rummet.

Har du många mindre tavlor så blir det vackert om du grupperar dem i en samling på en större vägg. För att det inte ska bli för spretigt så är det bra att hålla en röd linje i samlingen genom att låta motiven eller färgskalan harmoniera.